Téma: Vinotéka

Burčák nebo částečně zkvašený hroznový mošt?

A je to opět po roce tady. Kolegové z konkurenčních vinoték už lákají na webech a FB profilech zákazníky na burčákobraní, burčákové hody, burčákovou kůru, u silnic se pomalu objevují stánky s odporně zelenými lahvemi zaručeně pravého moravského burčáku, který ani po dvou dnech na slunci neexploduje, jen já zase budu prodávat částečně zkvašený hroznový mošt.

Jak správně otevírat víno

Nad tímto tématem jsem delší dobu uvažoval, nechci z vás čtenářů dělat hlupáky, ale opakování je matka moudrosti a nejednou jsem se setkal bohužel i u vinařů s nesprávným postupem, proto vám dnes v krátkosti popíši, jak správně otevírat láhev. Láhev vína, chápejte láhev vína pod korkem, u šroubovacích uzávěrů by nebylo o čem psát.

Korek, šroubovací uzávěr a další vymoženosti moderního vinařství

Již léta se vede spor mezi vinaři, milovníky vína, someliéry a konzumenty o to, zda vůbec zátkovat vína něčím jiným než kvalitním korkem. Kvalitní korek je mnohem dražší než šroubovací uzávěr či skleněná záklopka typu vinlok nebo korek plastový a na rozdíl od svých konkurentů má jednu obrovskou vadu.

Degustace U svatého Vavřinca

Měl jsem tu čest, že mě před nedávnem pozval pan Roman Karbula na degustaci vín, která se konala tento rok v jeho vinotéce U svatého Vavřinca už po čtrnácté. Pana Karbuly si vážím, je to pro mě vzor a skvělý odborník na česká i zahraniční vína, za svůj život toho asi neochutnám tolik co on, tak jsem neváhal a vyrazil.

Zákaz prodeje sudového vína

V poslední době se hodně v televizi a všude jinde mluví o zákazu prodeje sudových vín. Mají novináři i politici okurkovou sezónu nebo se milovníci sudového vína mají začít opravdu bát?

Kolik vína koupit na svatbu?

Čas od času mám tu čest zásobovat mým vínem svatby. Takže dneska se podíváme na to, kolik vína nakoupit, aby ani nechybělo ani nezůstalo.

Proč píšu blog o víně?

Jmenuji se Jakub Samiec. Provozuji malou vinotéku v Českém Těšíně. Ještě před pár měsíci jsem byl pouze milovník vína. Rád se s vámi podělím o to, jakpak se to stalo, že se z hobby stala práce.