Pár týdnů zpátky jsem se s přáteli potuloval po Moravě. Jeli jsme přes Valtice a já si vzpomněl, že by tady měla být nějaká výstava vína. Nastavili jsme tedy navigaci směr zámek a plni očekávání, jak si pochutnáme na degustaci Salónu vín České republiky, jsem spěchali do zámeckých sklepení.

Už jsme na místě, už máme zaparkováno, už se blížíme k zámku, už vídím dveře, za kterými se skrývají ty nejlepší láhve roku 2015. Beru za kliku a ejhle, je zavřeno!

Král vín má zavřenoV neděli sice otevřeno mají, ale až od následujícího měsíce :-( Tak to je teda  pech.

Nebyli jsem ten den jediní kdo brali za kliku zamčených dveří a naštvaně odcházeli. Ještě že je zde zámecká vinotéka, kde naštěstí otevřeno měli. Podíváme se tedy tam.  

degustace vinařství kopeček

V zámecké vinotéce byla ochutnávka, pro mně do té doby zcela neznámého vinařství Kopeček. Je to malé valtické vinařství zaměřené na výrobu přívlastkových vín z významných viničních tratí. Vína vyrábí šetrnou technologií, která má zvýraznit jejich jedinečnost a původ. Ing. Jiří Kopečkek, který za tímto vinařstvím stojí, je mimo jiné prezidentem Vinařské akademie Valtice.Takže o výrobě vín už něco ví.

pálava kopeček

Ochutnával jsem pouze výběry z hroznů a musím říct dobrá práce.

rulandské šedé kopeček

Vína byla silná, hutná, příjemně nasládlá, opravdu dobře udělaná. 

Tak jsme nakonec ve Valticích přece jen něco ochutnali, říkám si a pomalu se vracíme směrem k autu. Když tu najednou, se přede mnou zjevila cedule zámecké sklepy a šipka doprava. Že by další víno? A šlo se. Nad sklepy byla ochutnávka Grácií. Ano opradvu grácií. Vůbec jsem se tedy nezdržoval a vyrazil rovnou do sklepení. 

valtické sklepení

 Úžasné místo

valtické sklepy

Sudy sudy sudy

valtické sklepy

Sudy kam jen oko dohlédlo

sudy valtice

Sudy všude kolem nás

 valtice sklep

Nejen sudy ale i lahve

 valtice sklep

Spousty lahví

valtické sklpey

Parádní zážitek. Úplná bomba. Tedy až do té doby, než někdo začal zhasínat světla. Po tmě, ve sklepech kde je jedna ulička jako druhá, bez mapy, bez baterky. No potěš. Nakonec jsem se ven přeci jen dostali. Venku jsme se dozvěděli, že prostory, které jsme navštívili, jsou přístupné pouze s průvodcem:-)