Již léta se vede spor mezi vinaři, milovníky vína, someliéry a konzumenty o to, zda vůbec zátkovat vína něčím jiným než kvalitním korkem. Kvalitní korek je mnohem dražší než šroubovací uzávěr či skleněná záklopka typu vinlok nebo korek plastový a na rozdíl od svých konkurentů má jednu obrovskou vadu.

Je náchylný na nemoci. Největší noční můrou vinařů je tak zvané zakorkování vína. Na korku se vevnitř v lahvi vytvoří vrstvička trichloroanisolu a stačí ho jen opravdu malinko, aby celá láhev odporně zatuchle páchla a zničila celý obsah. Znáte to? Už jste se s tím setkali?

Už jste museli nějakou láhev vylít? Proč ho tedy stále používáme?

Jako jediný z uzávěrů je přírodninou. Vyřezává se v plátech z kůry dubu korkového, který se pěstuje ve středomořských zemích, poté je složitým procesem sušen, vařen, změkčován, aby získal elasticitu a ve výsledném výřezu na požadovanou velikost podle typu lahve dokonale utěsnil hrdlo přitom umožnil malinkou výměnu vzduchu mezi obsahem lahve a vnějším prostředím. Je tedy jakýmsi pomocníkem při zrání vína v lahvi.

korek

Kokrový uzávěr

Tahle vlastnost korku, jako jediného ze všech typů uzávěrů, umožňuje vínu přirozeně stárnout a nazrávat. To je ten důvod, proč ty nejlepší a nejdražší vína leží, ne stojí, ale leží, aby byl korek zalitý vínem a nevysychal, ve sklepech, kde za stálé teploty, tlaku, vlhkosti a tmy mohou velice pomalu a jemně umožňovat minimální výměnu vzduchu mezi vnitřkem lahve a vnějším prostředím. Tím vínu de facto způsobovat oxidaci a umožňovat mu s věkem nabírat na jemnosti, uhlazenosti a kvalitě.

Který z našich moravských vinařů ale dokáže udělat víno, které by své kvality získalo až dlouhým ležením ve sklepě? Najde se někdo takový nebo pro taková vína musíme do kolébky vinařství Francie?

 šroubovací uzávěr

Šroubovací uzávěr

Jeden můj zákazník měl velmi specifický požadavek. Přál si, abych mu sehnal taková vína, která svým dětem uloží do sklepa a vypijí si je až ve svých osmnácti letech. Problém je ten, že jeho děti ještě ani nemluví, takže sháním víno, kde mi vinař zaručí, že  po osmnácti letech ležení ve sklepě bude ještě pitelné. Obvolal jsem všechny své kontakty, poptával se kde mě jen napadlo, ale  nenašel jsem ani jediného vinaře, který by garantoval zachování kvality svého vína na takhle dlouhou dobu. Nejdelší “záruku” mi nabídli sedm let a to by ještě vína musely ležet v opravdu skvělém sklepě.

Zvláštní: ve Francii jsou vína, která se lahvují až několik let po sklizni a doporučená konzumace je až po několika letech, při kvalitním uskladnění po pár desítkách. Cenovka takových lahví má většinou o pár nul víc, než cenovka lahví českých. Proč moravští vinaři nedělají také taková vína?

Sázel bych na to, že to bude dáno mocnou rukou trhu. V ČR se ročně vypěstuje třikrát méně vína, než se v ČR vypije. Chybějící dvě třetiny řešíme dovozem. Situace se nezlepší, jelikož nám neřízení EU nedovolí vysadit další vinice. Kvalitní vinařství se na Moravě pozná podle toho, že v únoru nebo březnu má prázdný sklep a nemá co prodávat. Pokud bude stále poptávka převyšovat nabídku, tak proč by měl vinař vyrábět tak, aby prodal později za vyšší cenu, když ví, že pokud to nezbabrá, tak prodá ihned, ale za cenu nižší?

 vinlok

Skleněný uzávěr

Nebo se pletu a už i u nás máme vinařství, která vyrábí vína vhodná ke zrání v lahvích?

 

Pokud se u nás vyrábějí jen vína, kde je doporučená konzumace do dvou, maximálně třech let, tak proč tedy riskovat nemoci korku, které každoročně znehodnotí tisíce litrů kvalitního vína, proč nezátkovat naše vína sklem(vinlock) nebo šroubovacími kovovými uzávěry, které vínu nijak nemohou ublížit. Bojí se naši vinaři, že by se vína bez korku neprodávala? A co vy, kupujete lahve zazátkované jinak než korkem?