Čas od času mám tu čest zásobovat mým vínem svatby. Takže dneska se podíváme na to, kolik vína nakoupit, aby ani nechybělo ani nezůstalo.

Dodnes vzpomínám na jeden mladý pár, který chtěl na svatbu pro šedesát hostů pět litrů červeného a deset bílého:-) Asi měli hodně zařizování jiných věcí kolem svatby a beru v úvahu, že pokud se člověk s vínem nepotkává dnes a denně, tak zná jen svoji spotřebu a spotřebu svých blízkých, těžko pak odhadne lidi, se kterými se normálně u lahve nepotkáte.

Víno na svatbě

Obecně se říká, že bez ohledu na to, zda bude na svatbě ještě další alkohol, je dobré počítat minimálně litr vína na hlavu. Ano, na hlavu, tedy i včetně dětí, kojících, nedej bože abstinentů:)

Teď si určitě říkáte, že tohle píše ziskuchtivý obchodník, který nebohé snoubence chce vyždímat do poslední koruny a využívá jejich nevědomosti. Ba ne, naopak, spotřebu alkoholu na svatbě nebo na jakékoliv společenské události nikdy neodhadnete přesně. Je spousta faktorů, které to mohou ovlivnit. Počasí, počet hostů, žízeň, chuť dát si pořádně do trumpety, nálada hostů a nebo třeba oblíbený trik hospodských a sice řádně přisolené jídlo, aby byla větší žíža.

Velký zlem taky bývá moc druhů vína v malém objemu. Jedno bude vždycky lepší než ty ostatní, dopije se jako první a pak už živě vidím nacamrané svatebčany, jak chodí za svědkem a loudí po něm další lahve, o kterých se domnívají, že před nimi úmyslně schoval a nechce jim je dát. Sám jsem kdysi dávno takhle na jedné svatbě obtěžoval. Hanba mi.

Základem je udělat si co nejpřesnější rozpočet a zjistit, kolik vlastně můžete dát na pití peněz. Vím, že svatba je jednou za život a nikdo na ní nechce šetřit. Propít ale tolik, že by za to byla dvoutýdenní all inclusive dovolená v Tichomoří, to si může dovolit málokdo nebo se pletu? Pokud si uděláte rozpočet, tak většinou zjistíte, že potřebujete hodně dobrého vína za málo peněz. Za málo peněz ovšem hodně muziky nepořídíte, to platí u vína obzvlášť.

Nastíním tedy tři možné situace a jejich řešení.

Situace první: Peněz není nazbyt, ale chci dobré víno.
Řešení: Navštivte vaši oblíbenou vinotéku, nakupte dobré červené a bílé víno v poměru čtyři ku jedné pro bílé. Převahu bílého mám odzkoušenou z praxe. Červené se u nás pije, prodává i produkuje méně než bílé. Rovněž mám taky odzkoušeno, že pokud přijde zákazník, který toho najednou vezme tolik, co třicet normálních zákazníků, tak vždy dostane slevu. Její výše je přímo úměrná celkovému objemu. Na svatbě pak budete mít dost vína za rozumný peníz a volba bude jednoduchá, červené nebo bílé.

Situace druhá: Peněz trochu víc než v prvním případě.
Řešení: Opět Vás nasměřuji do vinotéky, ale tentokrát to vezměte trochu víc podrobněji. Proberte s personálem (snad tomu bude alespoň trošku rozumět, když ne tak, zkuste jinou vinotéku), jaké jídlo se bude podávat, aby vám vína doladili k pokrmům. Kromě klasické červenobílé vinné kombinace doporučuji vyzkoušet dnes stále modernější rosé, vhodné k dezertům nebo lehčím úpravám bílého masa a dejte si záležet na aperitivu. Pro většinu hostů to bude poslední pití, které si z toho dne zapamatují, tak ať stojí za to. Chraň vás ruka Páně nechat se od hospodského ukecat na metropol a podobné sladké hubolepy. Úkolem aperitivu je povzbudit chuť k jídlu, připravit tělo i mysl na gurmánský zážitek a ne zalepit chuťové pohárky, v horším případě strávníka rovnou zasytit.

Situace třetí: Peněz mám jak šlupek, na svatbu chci jen to nejlepší.
Řešení: Pokud pro Vás peníze nejsou problém, tak doporučuji oslovit opravdu kvalitní vinotéku, která má ideálně vlastního sommeliéra. Pečlivě proberte jaké jídlo a v jakém pořadí se bude podávat.
Dobrá vinotéka Vám dokáže zajistit kompletní servis a tím nemyslím pouze skvělá vína. Mám na mysli vhodné sklenice, chlazení, ale klidně i speciální edici vín, nalahvovaných pouze pro vaši svatbu. Za víno se dá utratit spousta peněz.

Kolik vína koupit na  svatbu

Ať už spadáte do jakékoliv skupiny, myslete na jednu nejdůležitější věc. Jednou už na svatbě víno došlo a byl to takový trapas, že to musel řešit Ježíš Kristus a dodneška se o tom mluví. Takže ať už kupujete víno sudové nebo lahve, dobře si spočtěte, kolik toho bude potřeba a nezapomeňte, že co se nevypije na svatbě, může přijít vhod na líbánkách.