A je to opět po roce tady. Kolegové z konkurenčních vinoték už lákají na webech a FB profilech zákazníky na burčákobraní, burčákové hody, burčákovou kůru, u silnic se pomalu objevují stánky s odporně zelenými lahvemi zaručeně pravého moravského burčáku, který ani po dvou dnech na slunci neexploduje, jen já zase budu prodávat částečně zkvašený hroznový mošt.

Proč?

Protože Vám nebudu tvrdit něco, co není pravda.

To, co Vám všude nabízejí jako burčák, burčák není. Pravý burčák je částečně zkvašený mošt z hroznů révy vinné, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Je to meziprodukt při výrobě vína. Obsah alkoholu bývá mezi 1–7 %. Burčák, aby se mohl jmenovat burčák, však musí být vyroben výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky.

Pravidelní návštěvníci naší vinotéky vědí, že víno nezná hranice a protože se v ČR vypěstuje třikrát méně hroznů, než se v ČR reálně spotřebuje, tak stejně jako u sudových vín kde 90% má svůj původ v zahraničí, i „burčák“ bude zahraniční. Tento „zahraniční burčák“, se ale nemůže jmenovat burčák, nýbrž ČÁSTEČNĚ ZKVAŠENÝ HROZNOVÝ MOŠT.

Nemějte to vinařům za zlé. Nepodvádí Vás. Kvalitní moravské hrozny si nechají na výrobu špičkových moravských vín, určených k lahvování, po kterých je poptávka, která hrubě převyšuje nabídku. A „burčák“ nám vyrobí, stejně jako sudové víno, z hroznů dovezených ze zahraničí.

I já, na jejich místě, bych raději své hrozny zpracoval na víno a to prodával ve skle od stovky nahoru za sedmičku, místo burčáku s cenou maximálně 60 korun za litr.

Pokud by jste chtěli pít opravdu originální burčák, tak musíte na Moravu ideálně přímo k vinaři. U některých bych si ale ani tam nebyl jist jeho pravostí. Já sám netuším, zda bych v chuti či vůni dokázal rozeznat burčák od částečně zkvašeného hroznového moštu.

Všude jinde mimo pár vybraných vinoték a vinařů na Moravě se tedy bude nabízet pouze částečně zkvašený hroznový mošt. Takže, pokud už mají před Vaší vinotékou obrovskou ceduli s nápisem BURČÁK, tak se jich klidně zajděte zeptat, jestli to je opravdu burčák.

Tak jako tak, ať už burčák moravský originální nebo pouze částečně zkvašený hroznový mošt, pořád je to velice zdravá, na přírodní vitamíny bohatá, pro tělo blahodárná pochoutka.

Na Vaše zdraví.