V poslední době se hodně v televizi a všude jinde mluví o zákazu prodeje sudových vín. Mají novináři i politici okurkovou sezónu nebo se milovníci sudového vína mají začít opravdu bát?

Od úplného začátku, co prodávám víno si dávám sakra bacha, abych měl vše správně označeno. U sudových vín pravidelně po každém novém závozu kontroluji šarže, hlídám, zda nový sud chardonnay byl vyroben v Čechách z hroznů dovezených z Maďarska nebo se vinaři, od nějž kupuji, poštěstilo a koupil kvalitní hotové víno přímo v zahraničí. Zákazníci tak na informační tabuli vždy vidí co a odkud kupují. Pravidelní zákazníci tak už poznají rozdíl mezi dovozem a českou výrobou. Moravské sudové víno neprodávám, těžko se shání, ceny jsou vysoké a kvalita je horší než u zahraničních, které prodávám.

Vinotéka Jakub Český Těšín

V České republice se vypije třikrát tolik vína, než se u nás vypěstuje. V životě jsem neviděl žádnou vinotéku, která by prodávala sudové víno pouze české. Dováží se benzín, obilí, mléko, proč by se tedy nemělo dovážet víno? Pokud si vedle sebe postavíte sklenici například sudového merlotu z České republiky a sudového merlotu z nějaké jižní země, tak rychle zjistíte, že české víno sice není špatné, ale zdaleka nedosahuje takových kvalit jako jeho opálený bratříček například ze Španělska. Dovozové víno má při zrání více slunce, tím tedy větší obsah zbytkového cukru, se kterým potom může vinař pracovat. Jižní vína jsou hutnější, silnější a chuťově výraznější než česká. Nerozumím tomu, proč tedy je na každé druhé večerce, trafice, masně napsáno: prodej stáčeného moravského vína. Tipuji, že to bude vycházet ze silného českého patriotismu. Kdekdo má  před očima obraz poctivého Moraváka, který v potu tváře ručně obírá, lisuje hrozny a v dřevěném sudu kvasí to nejlepší moravské víno, které nám pak nabídnou ve večerce litr za 35Kč. Opravdu?

Průměrný moravský vinař má pár hektarů, kde pěstuje pravé moravské víno. Všechno, co se vypěstuje na Moravě, se lahvuje. Pokud má nějaký moravský vinař potřebu prodávat své víno jako sudové, tak by tím automaticky přiznal, že jeho víno je minimálně o kategorii horší než nejlevnější lahvové. Takže je to buď nějaký Cvach, který neumí udělat dobré víno nebo nemá prostředky na lahvování, prodej… Praxe je taková, že existují vinaři pouze pěstitelé, kteří svou sklizeň prodají větším vinařstvím, kteří z hroznů dělají víno a prodávají pod svou značkou. Vinař se výrobou vína živí, proč by tedy měl své dílo prodávat do vinoték v sudech litr za třicet korun, když může nalahvovat a prodávat sedmičku vína minimálně za šedesát? Nerozumím tomu, proč by někdo prodával kvalitní moravské hrozny, kterých je nedostatek na výrobu sudového vína.

Poptávka je ale mocný hybatel obchodu. Kdybychom měli pít pouze moravská vína, tak si od začátku roku vystačíme maximálně do dubna. Vinaři na Moravě mají zainvestváno do zpracovatelských systémů, které pokud by měly zpracovávat pouze moravské hrozny, tak by ležely většinu roku nevyužité. Proto si nechávají vozit hrozny, ve formě částečně zkvašeného moštu, pro přepravu lepší než samotné hrozny, ve velkém ze zahraničí. Makedonie, Španělsko, Portugalsko, Slovensko, Maďarsko, Moldávie ale i Chile, nebo třeba JAR. Víno nezná hranice. Jak jsem již uvedl dříve, čím jižněji pěstované hrozny, tím hutnější, silnější, výraznější výsledné víno. Moravští vinaři jsou světově uznávaní mistři výroby vína. Proč jim v tom tedy bránit?

Evropská unie, nevím přesně z jakého důvodu, blíž jsem to zatím nestudoval, zakazuje v Čechách a na Moravě výsadbu nových vinic, nějaké limity či co. Pokud chce vinař začít pěstovat nějakou novou odrůdu, tak musí napřed sehnat starou vinici, vyklučit, zkultivovat a pak může zasadit a minimálně tři roky čeká na úrodu. Komu by se do toho chtělo? A hlavně proč? Proč nevyrábět na Moravě víno z dovezených hroznů?

Vína se v ČR vypije víc než se vypěstuje. Ví tohle naší zákonodárci, kteří navrhují úplný zákaz prodeje sudového vína z dovozu, jako jednu z možných variant řešení problému pančování vína? Víno se pančovalo, pančovat se bude. Nijak pančování vína neobhajuji, právě naopak, jsem pro tvrdší postihy těchto “prodejců”. Vyšší pokuty a opakované kontroly u prodejců, kde se prokáže pančování, jsou jedninou možností, jak tento nešvar vymýtit.

Zákaz prodeje nic nezmění. Pokud bude po sudovém víně poptávka, jako že je, tak se bude prodávat, akorát že postavením mimo zákon se z vinoték přesune prodej do garáží, sklepů...

Poslední návrh novely zákona, která v tom má udělat pořádek, mě pobavil: sudové víno ano, ale pouze moravské. Jaké? Kde ho vezmeme?

Dovozové víno ano, ale pouze v bag-in-boxech, tak nevím, jestli pan B. koupil nějakou výrobnu bag-in-boxů, nebo kdo tady sakra za koho lobuje? Opravdu záleží na tom, v jakém obalu mi to víno dovezou, fakt si politici myslí, že do bag-in-boxů se nedá načepovat pančované víno? Opravdu si myslí, že hlavním problémem v celém tomto mnohamiliardovém kolosu je prodejce ve večerce, který, nevím jak, otevírá natlakované sudy a dolévá víno vodou? Není problém náhodou jinde?

A proč se pořád mluví jen o sudovém víně? Proč se vůbec neřeší lahvové patoky, které by při čepování ve vinotéce smrděly tak, že by to nekoupil ani člověk z čichovou vadou? Tyto se někde nalahvují, udělá se na ně nádherná etiketa, pojmenují se většinou chateau, no a nekupte to, když to je v akci a doporučuje je v televizi známý český herec.

Problém, který by se měl řešit, není prodej sudového vína. Problém jsou firmy, které nakoupí v zahraničí podřadné víno nevalné kvality, převozem přes hranice se z něj stane pravá moravská Pálava, v nejmenovaném moravském “vinařství” mu dodají trošku vitamínů, aby nikdo nic nepoznal a na jednu fakturu dovezou ne jednu, ale hned dvacet cisteren, ze kterých se naplní sudy, lahve či bag-in-boxy, které se nedistribuují jen do malých vinoték, ale prakticky všude, od večerek na rohu, až po největší obchodní řetězce.

Lidi neblbněte: víno kupujte tam, kde Vám chutná, nízká cena skoro vždy znamená horší nebo špatnou kvalitu. Slušná vinotéka neprodává stáčenou Pálavu, flašku dobrého moravského vína pod stovku jinde než přímo u vinaře nekoupíte.