Měl jsem tu čest, že mě před nedávnem pozval pan Roman Karbula na degustaci vín, která se konala tento rok v jeho vinotéce U svatého Vavřinca už po čtrnácté. Pana Karbuly si vážím, je to pro mě vzor a skvělý odborník na česká i zahraniční vína, za svůj život toho asi neochutnám tolik co on, tak jsem neváhal a vyrazil.

Malá nenápadná vinotéka v Ostrožské Nové Vsi. Až pojedete někdy kolem, určitě se zastavte. Kromě klasické nabídky sudových vín

vinotéka U svatého Vavřinca

zde má skladem několik tisíc (!) lahví z celého světa a spoustu pochutin  tomu.

vinotéka U svatého Vavřinca

Degustace byla vedena pro mě poněkud netypickou formou. Po zaplacení vstupného jsem obdržel sklenici a sám jsem si mohl nalévat z 226 lahví, které byly vystaveny buď v chladících boxech

chladící boxy s vínem

chladící boxy s vínem

nebo na stolech v úžasných sklepních prostorách, které jsou součástí vinotéky. Navíc degustace to byla soutěžní, každý platící účastník se stal zároveň i hodnotitelem. K degustování toho bylo opravdu hodně. Zkusím popsat pár nejzajímavějších lahví, které mi utkvěly v paměti.

Mešní víno Vinum pro sancta missa, bílé víno sladké. Tohle víno vyrábí Italská firma Cantina produttorti cormóns. Je to cuvée z odrůd: tocai, verduzzo, chardonnay, pinot bianco a sauvignon. Víno je vyráběno exkluzivně pro Vatikán metodou "Cormóns". Ta spočívá v tom, že se ještě na vinici speciálními nůžkami od italských nožířů firmy Maniago, přeruší vyživování hroznů. Hrozny zůstanou na révové rostlině, ale seschnou a zvýší se tak jejich cukernatost. Víno je zlatožluté barvy, intenzívní vůně a jemně sladké chuti. Pro Vatikán se vyrábí od roku 1990 a papež dostává každý rok darem 70 lahví.Luxusní sladké víno.

Samos vin doux celosvětové proslulé víno z Řeckého ostrova Samos. Barva vína připomíná topaz, vůně je podobná muškátu. Chuť je vyváženě svěží. Toto víno je šíleně sladké a hodí se k dezertům nebo k tučným sýrům. Hrozny Muškátu bílého jsou pěstovány na nejstarších vinici v EU. Při výrobě vína se hrozny po dobu 9 dní vysušují na slunci přímo ve vinici. Tohle víno měl pro změnu v oblibě papež Jan Pavel II.

Saké bílé rýžové víno, vyráběné v ČR!

Dezertní polosladké víno z rýže, směsi koření a dalších přísad, které si spolu poležely dva roky v nerezovém tanku. Barva je zelenkavá, vůně je výrazně skořicová, trošku jablečný kompot a tropické ovoce, které se přenáší do chuti. Ideálně bych si k tomu představil smaženou zmrzlinu.

Carmenere In Situ 14% alk.

Chilský vinař Horacio Vincent vytvořil jedinečný chuťový zážitek. Víno má intenzivní červenou barvu s fialovými odlesky, vůni černého ovoce, koření a kouře. Měkké a vyzrálé třísloviny dávají vínu hedvábnou texturu. Odrůda Carménère, původem z Bordeaux, prakticky ve Francii zanikla. Pro svoji jemnost a kvalitu se toto víno stalo vlajkovou lodí chilských vinařů. 

Konečně jsem taky ochutnal pořádný Kagor a sice od firmy Pastoral,  16% alkoholu, zbytkový cukr 159 g/l!

Moldavské víno aristokratů. Temně rubínová barva, plná, výrazně sladká chuť, medová vůně.

Müller Thurgau, od Romana Karbuly, ročník 1987.

Nefiltrované žluté víno, které leželo 22 let na kvasnicích, to jsem vůbec nepobral.

Barikovaná vína obecně jsem nikdy neměl v oblibě, buď jsem ještě nepil dobře udělaný barik, nebo k tomu mé chuťové buňky ještě nedozrály. Díky Michalovi z vinotéky u Svatého Vavřinca, jsem si k nim už cestu našel. Tento milovník bariků je umí nádherně prodat. V hlavě mi utkvěly bariky Štěpána Maňáka: Rulanda Bílá 2012 a Alibernet 2012, který byl monstrózní. U bariků to musí vinař opravdu umět, ležení v sudu, musí přirozené chutě vína podtrhnout, zvýraznit, ne je překrýt tóny dřeva nebo v horším případě úplně zabít.

Tahle degustace byla moc fajn. Příští rok to určitě zopakuji, akorát škoda, že jsem si až doma všiml, že jsem zapomněl odevzdat hlasovací lístek, tím jsem se vyřadil ze soutěže o domácí vinotéku :-(

A jak dopadlo hodnocení degustátorů?

Bílá vína suchá:

1. místo a zároveň ocenění Zlatý Vavřinec 2015, tedy absolutní vítěz: Pinot Blanc pozdní sběr 2013, sur lie, z Vinařství rodiny Špalkovy, Nový Šaldorf.

Metoda sur lie přidala tomuto vínu do vůně výrazný uzený sýr a špek nebo to tam cítím jen já?

Bílá vína se zbytkovým cukrem:

1. místo Vinum Pro Sancta Missa, VDT.

Na toto víno jsem pěl chválu už výše

Claret – Rosé :

1. místo Cuvée daveé rosé, moravské zemské 2014, Vinařství Stanislav Konečný, Čejkovice.

Že bych pil růžové si vůbec nepamatuji, ale mám svědky, že prý ano :)

Červená vína:

1. místo Zweigeltrebe výběr z hroznů 2013 Vinařství VINOPA, Rakvice

Skvělá láhev za skvělou nízkou cenu, na toto vinařství se budu muset pořádně zaměřit.

Kolekce vinaře:

Vinařství Stanislav Popela, Perná

Stoprocentně souhlasím, každá láhev od Popely, kterou jsem ochutnal, byla výborná, polosladká Pálava 2014 se obzvláště vydařila.