Jmenuji se Jakub Samiec. Provozuji malou vinotéku v Českém Těšíně. Ještě před pár měsíci jsem byl pouze milovník vína. Rád se s vámi podělím o to, jakpak se to stalo, že se z hobby stala práce.

Pár měsíců zpátky jsem ještě pracoval pro jednu nadnárodní telekomunikační společnost. S nástupem nového managementu se objevila možnost jít zkusit něco nového. A tak jsem šel. Pozici zaměstnance jsem zkoušel několik let, nějak to nebylo pro mě. Tak jsem se rozhodl, zkusit dělat sám na sebe.

Začal jsem se koukat kolem sebe, sondovat situaci na trhu, zjišťovat možnosti a prozkoumávat terén. Rozhodil jsem sítě a po pár dnech jsem volal do realitky a sháněl obchodní prostory pro moji vlastní vinotéku. Design prodejny, název, logo, reklama, sto tisíc razítek a povolení od úřadů, ale i příjemnější věci jako první cesty za vinaři, první degustace, první otevřené sklepy. Najednou to bylo tady, před vinotékou poprvé zaparkovala dodávka s brněnskou SPZ. První závoz dorazil. Tolik lahví, jedna lepší než druhá a všechny moje. Moji milášci.

Výběr kvalitního vinaře, který zásobuje náš obchod, je nejdůležitější. Můžu mít sebehezčí vinotéku, sebedražší reklamu, ale pokud budu lidem prodávat patoky, tak mi to nebude nic platné.

Všechno bylo nachystáno, připraveno, otevřeli jsme. Velká degustace na zahájení, spousty lidí, spousty úsměvů. Musím i na tomto místě poděkovat mému strejdovi Panu Antonínu Jakubíkovi, mistru sommeliérovi, který mě všechno naučil, pomohl a nesčetně krát mi byl oporou. Nadosmrti Ti budu vděčný.

Po bujaré degustační kolaudaci nastala realita všedních dnů. Otvíračka v 10, zavíračka v 19 a první zákazníci. Každý jiný, co člověk to jiné chutě, preference, jinak tlustá peněženka. Víno je tady ale pro každého, jen zjistit, které je pro vás to nejlepší.

Práce mě baví. Kdo z vás tohle může říct? :) Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykl, že nade mnou není někdo, komu bych mohl dávat všechno za vinu, ale dnes už bych neměnil.

Práce mě baví a baví mě víno. Proto jsem se rozhodl psát tenhle blog. Pravidelně vám budu představovat excelentní lahve, které mi udělaly radost, věřím, že potěší i vás. Budu psát reportáže z degustací, budu přinášet zákulisní informace od vinařů, budu přibližovat svět vína tak, jak jej neznáte nebo někteří i znáte. Prostě Vinařský Blesk co má zprávy jako hrom :-)

Těšte se už brzy na čistě subjektivní, ale řádně prodegustované informace.