Dnes bych Vám rád představil mého favorita od vinařství Vajbar Rakvice. Pálava, Bílé polosladké víno s přívlastkem výběr z hroznů 2013.
Vinařství Vajbar, se delší dobu profiluje jako výrobce kvalitní „originální“ pálavy. Se svou ledovou pálavou 2013, brali na letošním Juvenále, zlatou v kategorii sladkých vín. O té, ale až jindy.
Pojďme tedy spolu láhev otevřít.
Moderně designovaná etiketa. Pod festovní záklopkou z blíže neidentifikovatelného kovu, byl kvalitní korek. Bez plísně, bez jakýchkoli vad.
Barva krásně zlatavá.
Vůně je nasládlá. Dominuje med, za ním jdou v těsném závěsu nektarinky a bílý čaj. Vůně je natolik intenzivní, že i přes řádné vychlazení, cirka 8 stupňů, ihned zaplnila celou místnost, Nebyla nijak vlezlá, ani příliš silná, jak tomu bývá u některých tramínů či muškátů.
Chuť je plná, hutná a silná, zpočátku sladká, poté se vysušuje.
Objem alkoholu 13% řadí toto víno spíše k silnějším. Vyšší alkohol, ale nijak neškodí, právě naopak, podtrhuje silnou počáteční chuť žlutého melounu, která se proměňuje až do trpkého červeného grepu.
Při degustaci jsem pojídal, zcela netypicky čerstvé hrušky, sommeliéři doporučují spíš těžší kořeněná jídla, ale mně to prostě s těmi hruškami ladilo. Schválně mi napište s čím jste to nakombinovali Vy?
Vajbar tuto láhev propaguje jako svůj loňský majstrštyk. Já s ním můžu jen souhlasit a těšit se jaká bude pálava 2014.