Přátelé, dnes jsem pro vás připravil zajímavé počtení. Požádal jsem pana Michala Tetura ze Singwine, aby pár slovy popsal jak se dělá champion. Pár strohých řádků níže — bez korektur — nádherně vystihuje kouzlo výroby vína v dnešní době.

Příběh odrůdy Irsai Oliver, jakostní víno 2014 vinařství Sing Wine

Dne 12.8.2014 jsme se díky teplotním podmínkám rozhodli posbírat odrůdu Irsai Oliver (IO). Den jako stvořený pro sběr. Slunečno s mírným větrem v zádech se ve 12 lidech vydala do vinice na viniční trať Nová hora (Šmatláky). Asi 1 kg na hlavě, zdravý hrozen (čekal jsem trochu víc). A všechno to začalo.

Vinobraní 2014 - Irsai Oliver

Hrozny se přivezli v box bednách do vinařství a díky nové vibrační desce, která nefungovala, se hrozny museli ručně posouvat do mlýnkoodzrňovače (nový a fungoval, hurá) dále nová, na míru „ušitá“ násypka pod mlýnkoodzrňovačem nefungovala. Nastal opět moment, kdy ruka musela pomáhat pístovému čerpadlu pro lepší průchod bobulek do lisu. Když si člověk představí jak hrozen v tu chvíli voní, je sladký a láká tak včely již přímo při vysypání na vibrační desku se vždy stane, že nějaká ta včela putuje cestou s vystrčeným žihadlem a když se člověk snaží rmut poslat na svou poslední cestu do onoho stláčecího lisu, přijde asi třicet bodnutí do prstů a dlaně. Bratr Aleš urputně bojuje a snaží se vydržet.

Vydržel s rukou opuchlou a s jeho náturou „však to nic není“ jde pracovat dál.

Vinobraní 2014 - Irsai Oliver

Technika v dnešním moderním světě je skvělé plus. Nám se ale podařilo, že ruční práce se odrazila v kvalitě vína. Nezaměnitelný pocit radosti, vášně, touhy. Po asi 10 letech se vyzkoušelo to, že není potřeba moderní techniky, ale takhle to dál dělat nejde. Ani nešlo. Vše se opravilo a jeden výjimečný druh vína uspěl. Vinum Juvenale 2015 Champion na IO 2014 ocenění pro mého bratra Aleše Tetura.

Michal Tetur

Vinum Juvenale 2015

Championa — tedy Irsai Oliver 2014 z vinařství Singwine — je možné objednat na VybirámeVíno.cz od pondělí 30. 3. do 5. 4. 2015. Pokud ho chcete mít doma do velikonoc, tak doporučuji objednávat ideálně hned.