Je tady další týden a s ním i další vystavená láhev na VybírámeVíno.cz Suchá frankovka 2012 ve výběru z hroznů od Štěpána Maňáka z Žádovic.
Rodinné vinařství nacházející se poblíž Kyjova obhospodařuje cca 20 hektarů vinic. Sudovku u nich nekoupíte, veškerou svou píli soustředí na lahvová vína. Ročně jich produkují kolem 170 000. Vinařství používá při výrobě nejmodernější technologie a kvalitní barrikové sudy, do nichž dávají kromě standardních červených také bílá a dokonce i slámová vína . Se svými víny se účastní světových i domácích soutěží. V průvodci nejlepšími víny 2014-2015 od WINE & Degustation, což je takový vinařský Grand restaurant, dostal 2 hvězdy ze třech možných.
Takže na naše poměry špičkový, ne však cenově nedostupný vinař.
Mám s ním výbornou osobní zkušenost. Víno do obchodu od něj beru už delší čas. Když jsme začínali spolupracovat, tak jsem řešil nějakou prkotinu, myslím, že to bylo datum spotřeby u jeho hroznových moštů, mimochodem parádní záležitost pro kojící a ty, co by víno rádi, ale z nějakého důvodu zrovna nemůžou. Jedná se o 100% vinné mošty, bez jakýchkoliv konzervantů, no a proto tam je datum spotřeby, které jinak na vínech nebývá. Tak si říkám: zkusím tam zavolat a přeptat se.
Hledám na webu nějaký kontakt, vidím první mobil, tak ho zkouším. Volám a komu jsem se nedovolal: “Štěpán Maňák, prosím”. Kdejaký jouda z horní dolní, co má 5 sudů a na garáži nápis vinařství, má na webu kontakt na obchodní oddělení, expedici a velkoobchodní oddělení, sekretariát a ti všichni Vám dohromady nejdřív odpoví na mail po třech dnech. Štěpán Maňák, což je podle mě vinařská extra liga, se nebojí dát své číslo na web a nejen ho tam dát, ale taky ho zvednout a ochotně se s Vámi bavit. Klobouk dolů.
Zpátky k lahvi, kterou degustujeme.
Láhev je ze zelené tmavého skla, což já moc nemusím. Barva vína, obzvláště tohoto je nádherná, proč ji tedy schovávat? Klasické čiré sklo je nejlepší.
Etiketa moderní, elegantní, neurazí; v porovnání s tím, co používal do roku 2011, je to sto a jedna.
Korek bez vad, čistý, nedrolí se.
Barva nádherně rubínová.
První přičichnutí třešňový kompot. Necháme ho rozvinout, roztočíme sklenici a už se začínají rýsovat švestičky z Hujerovy zahrádky. Nádhera.
První lok: suché, ne však drsné, optimální tříslovina, hladká, oblá až smetanově hladká, konečně cítím i ostružinu. Polknu a při vydechnutí se objeví minimálně 80% hořká čokoláda.
Tak tahle láhev už dozrála, plně souhlasím s doporučením na zadní etiketě, ležení 1-3 roky.
Tohle víno je v excelentní kondici. Připíjím na Vaše zdraví.