Je tady další týden a s ním i další vystavená láhev na VybírámeVíno.cz Suchá frankovka 2012 ve výběru z hroznů od Štěpána Maňáka z Žádovic.

Rodinné vinařství nacházející se poblíž Kyjova obhospodařuje cca 20 hektarů vinic. Sudovku u nich nekoupíte, veškerou svou píli soustředí na lahvová vína. Ročně jich produkují kolem 170 000. Vinařství používá při výrobě nejmodernější technologie a kvalitní barrikové sudy, do nichž dávají kromě standardních červených také bílá a dokonce i slámová vína . Se svými víny se účastní světových i domácích soutěží. V průvodci nejlepšími víny 2014-2015 od WINE & Degustation, což je takový vinařský Grand restaurant, dostal 2 hvězdy ze třech možných. 
Takže na naše poměry špičkový, ne však cenově nedostupný vinař.

Mám s ním výbornou osobní zkušenost. Víno do obchodu od něj beru už delší čas. Když jsme začínali spolupracovat, tak jsem řešil nějakou prkotinu, myslím, že to bylo datum spotřeby u jeho hroznových moštů, mimochodem parádní záležitost pro kojící a ty, co by víno rádi, ale z nějakého důvodu zrovna nemůžou. Jedná se o 100% vinné mošty, bez jakýchkoliv konzervantů, no a proto tam je datum spotřeby, které jinak na vínech nebývá. Tak si říkám: zkusím tam zavolat a přeptat se.
Hledám na webu nějaký kontakt, vidím první mobil, tak ho zkouším. Volám a komu jsem se nedovolal: “Štěpán Maňák, prosím”. Kdejaký jouda z horní dolní, co má 5 sudů a na garáži nápis vinařství, má na webu kontakt na obchodní oddělení, expedici a velkoobchodní oddělení, sekretariát a ti všichni Vám dohromady nejdřív odpoví na mail po třech dnech. Štěpán Maňák, což je podle mě vinařská extra liga, se nebojí dát své číslo na web a nejen ho tam dát, ale taky ho zvednout a ochotně se s Vámi bavit. Klobouk dolů.

Zpátky k lahvi, kterou degustujeme.
Láhev je ze zelené tmavého skla, což já moc nemusím. Barva vína, obzvláště tohoto je nádherná, proč ji tedy schovávat? Klasické čiré sklo je nejlepší.

Frankovka Maňák 2012 - detail etikety 

Etiketa moderní, elegantní, neurazí; v porovnání s tím, co používal do roku 2011, je to sto a jedna.
Korek bez vad, čistý, nedrolí se.

Frankovka Maňák 2012 - rubínová barva 

Barva nádherně rubínová.
První přičichnutí třešňový kompot. Necháme ho rozvinout, roztočíme sklenici a už se začínají rýsovat švestičky z Hujerovy zahrádky. Nádhera.
První lok: suché, ne však drsné, optimální tříslovina, hladká, oblá až smetanově hladká, konečně cítím i ostružinu. Polknu a při vydechnutí se objeví minimálně 80% hořká čokoláda.

Tak tahle láhev už dozrála, plně souhlasím s doporučením na zadní etiketě, ležení 1-3 roky.

Frankovka Maňák 2012 - detail zadní etikety 

Tohle víno je v excelentní kondici. Připíjím na Vaše zdraví.